5 soorten blogs die we kunnen missen in 2009

1 december 2008 om 22:27

Het is al weer december: tijd om terug te blikken, maar ook om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Er zijn belachelijk veel verschillende soorten blogs: politieke blogs, persoonlijke blogs, groepsblogs, blogs over katten, postzegels verzamelen en blogs over blogs.

Dit artikel gaat over 5 soorten blogs die ik in 2009 nooit meer hoop tegen te komen.

5. Splogs

Spamblogs. Tja, wat moet ik nog meer zeggen?

4. Blogs over online geld verdienen van armoedzaaiers

Zo’n beetje de helft van de nieuwe blogs lijkt te gaan over hoe je online geld moet verdienen met bloggen. Negen van de tien keer is het een blog vol taalfouten, onorginele content, die volgeplakt is met Adsense en andere banners. En negen van de tien keer weet je dat de schrijver vooral hóópt online geld te verdienen in plaats van dat ie daadwerkelijk weet hoe het moet.

3. Onvindbare SEO blogs

Zie 4. De andere helft van de nieuwe blogs. Blogs over zoekmachineoptimalisatie geschreven door mensen die hun eigen achterwerk nog niet zouden kunnen vinden. Als je zelf een aantal sites boven in de zoekresultaten van Google hebt gekregen op competitieve zoekwoorden, kijk, dan wil ik zeker lezen over hoe je dat gedaan hebt.

2. Linkdumps

Ik post ook wel eens een kort bericht met niet veel meer dan een link of een filmpje. Blogs die niks anders doen, kan ik wel missen. Wat maakt een blog leuk? Originele content van iemand met een visie, of een eigen mening. Dan voegen links iets toe: het geeft je informatie over wat de persoon achter de blog leuk vindt. Alleen maar linkjes of filmpjes? Tja, die kan ik zelf ook wel vinden.

1. GeenStijl-klonen

Een Nederlands fenomeen. Ik heb GeenStijl al uit mijn RSS-reader gegooid. Negativiteit kost meer energie dan dat het oplevert (zegt de schrijver van een artikel over dingen die hij stom vind). Blogs waarin de GeenStijl-attitude nog eens puberaal op een tweederangs manier gekopieerd word, kan ik al helemaal missen als kiespijn.

Welk soort blogs hoop jij niet meer tegen te komen in 2009? En welke juist wel?

10 reacties op “5 soorten blogs die we kunnen missen in 2009”

 1. Aub geenstijl.nl per direct weer terugzetten in je rss lezer.

 2. Zo, de heren van GeenStijl hebben blijkbaar een Google Alert ingesteld of iets dergelijks.

 3. Blogs met teveel -dt fouten (zoals “Dan voegen links iets toe: het geeft je informatie over wat de persoon achter de blog leuk vind”) ;)

  j/k.

 4. ben veel te druk met mijn eigen blog, lintjeregen, en reactie op reacties geven. en dan nog mijn vijfde boek. pff. ik mis alles.

 5. @Jan Ai! Ik schaam me dood.

  En voor de veiligheid heb ik de admin beveiligd op basis van mijn ip-adres van thuis en kan ik die taalfout pas vanavond wijzigen…

 6. Blogs die ik graag zou zien: oprechte, respectvolle en authentieke blogs! Daar zijn er gelukkig heel veel van getuige eKudos!

 7. Die ontvindbare SEO logs wha wha ja daar heb je een punt. Van mij mogen ook de nieuwssites weg die copieeren en plakken met een link naar de telegraaf bv.

 8. De linkdumps en Geenstijl-kloontjes zijn onuitroeibaar: ook mensen zonder creativiteit en humor gaan bloggen met het idee dat ze creatief en leuk zijn. Gewoon negeren dus.
  Die SEO-blogs vind ik ook onuitstaanbaar: vooral de zelfingenomen toon waarmee de ware SEO-sukkels voortdurend open deuren intrappen. En vaak zijn ze tegelijk ook van die AdSense-hoeren die je in categorie 4 beschrijft.
  Als jurylid van de Dutch Bloggies schreef ik begin dit jaar: “Veel marketeers verliezen zich inhoudelijk in papegaaiengedrag of focussen teveel op zoekmachine-optimalisatie om hun blog toch maar vooral hoog te laten scoren bij Google.” Dat sluit mooi aan op jouw leuke opsomming.

 9. Ook blogs waar niemand op zit te wachten zouden absoluut niet gemist worden in 2009.

 10. Nummertje vier maak ik mezelf ook schuldig aan, maar dat ligt ook een beetje aan de definitie van een armoedzaaier, haha.

  Anyway,ik vind het een fantastisch onderwerp om over te bloggen en gebruik het ook als methode om mijn eigen gedachten te ordenen.

  Waar ik een hekel aan heb als ik Google op online verdienen dat ik 9 van de 10 keren op een site kom die meteen naar een ebook leidt.

Plaats een reactie