8 ouderwets goede adventure games

9 november 2008 om 22:13

Ouderwetse point-and-click adventures zoals The Secret of Monkey Island, de Indiana Jones serie en Police Quest zijn niet zo populair meer als in de jaren ’90. Het is dankzij interner ook een stuk makkelijker geworden ze uit te spelen: als je vast zit, google je even en je kunt weer verder. Misschien dat daardoor het genre ook wat minder populair geworden is. Ik weet nog wel dat ik weken gedaan heb over de eerste Monkey Island.

Gelukkig heeft het internet ook weer wat opgelevert. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een site of community voor, zo ook voor liefhebbers van de ouderwetse adventures.

Screenshot Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy!

Adventure Game Studio

Adventure Game Studio (AGS) is een programma waarmee iedereen zelf zijn eigen point-and-click adventures mee kan maken. Op het forum van de site is een hele community onstaan van fans van het genre, waaronder een hoop mensen die het programma gebruiken om zelf adventures te maken.

AGS bestaat inmiddels meer dan 10 jaar en in de loop van de jaren zijn een hoop spellen mee gemaakt. Over het algemeen zijn de spellen een stuk korter dan de commerciële spellen uit de jaren ’90 en de kwaliteit is niet altijd geweldig, maar er zijn er inmiddels zoveel dat dat geen probleem is. Vrijwel alle spellen die met AGS gemaakt zijn, zijn gratis van de site te downloaden.

De volgende 8 spellen zijn een paar van de hoogstandjes die de community de afgelopen jaren heeft opgelevert.

Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy!

Liefhebbers van piraten kunnen dit juweeltje niet laten liggen. Nelly Cootalot, gevreesde piraat en liefhebber van kleine, schattige wezens, wordt door de geest van een dode boekanier om mysterieuze verdwijning van de ‘spoonbeaks’, een vogelsoort te onderzoeken.

Een grappig en schattig spel in de traditie van Monkey Island.

Cirque De Zale

Grafisch minder hoogstaand dan Nelly Cootalot, maar niet minder grappig is Cirque de Zale. Hierin wordt de hoofdfiguur door een boze magiër getransporteert naar een andere dimensie waar hij dan maar probeert een nieuw circus te starten.

Dat klinkt niet erg logisch, maar het spel wordt er niet minder leuk van. Grootste minpunt: het spel duurt niet lang genoeg.

Apprentice

In Apprentice speel je de leerling van een tovenaar. Je kan nog niet veel, maar genoeg om flink in de problemen te raken. Een van de weinige AGS adventures mèt spraak.

Als je dit spel leuk vindt: er is een vervolg: Apprentice II: The Knight’s Move, dat minstens zo leuk is.

5 Days a Stranger

Naast pogingen de humor van Monkey Island te benaderen, worden er ook serieuzere spellen gemaakt. 5 Days a Stranger is het eerste deel in een serie horror-adventures. Door creatief om te gaan met de mogelijkheden van AGS en prima graphics en muziek wordt een goeie duistere sfeer gecreeërt.

Spelen met het licht uit, en het geluid op 10!

Ben Jordan: Paranormal Investigator

Ook in de horror-hoek zijn de adventures in de tot nu toe uit 7 delen bestaande Ben Jordan serie. Grafisch minder kwalitatief dan bijvoorbeeld 5 Days a Stranger, maar zeer zeker de moeite waard.

Elk deel is een afzonderlijke spel waarin Ben Jordan een nieuwe paranomale zaak moet oplossen. Hij reist daarvoor de hele wereld over. Niet elk deel is even sterk, maar het verhaal dat de verschillende delen met elkaar verbindt, zorgt ervoor dat je ze toch allemaal achter elkaar wilt uitspelen.

Cedric and the Revolution

Ontevreden met de gang van zaken in hun koningkrijk proberen Cedric en Victor een demonstratie op touw te zetten. Niet zo gemakkelijk als het klinkt en uiteindelijk eindigen ze totaal ergens anders.

Een kort en lichtvoetig adventure, met erg goeie graphics.

Spooks

In Spooks speel je Mortia, een kleine geest, die in het saaie Land de Doden leeft. Na het winnen van een (levende) goudvis op de Carnage-Val moet ze op zoek naar een plek waar de goudvis veilig kan zijn.

Grappig en een heel creatief gebruik van kleur (en een heleboel zwart, wit en grijs).

Murder in a Wheel

In het laatste spel dat we hier uitlichten moet je wel een heel belangrijke misdaad oplossen. In Murder in a Wheel is het zaak de moord op een hamster op te lossen.

Is alles wel wat het lijkt? Is iedereen wel wie hij zegt dat hij is?

Een kort en grappig spel.

Is dit alles?

Deze 8 adventures zijn maar het topje van de ijsberg van de beschikbare spellen. Ik weet nog wel dat toen ik de AGS site ontdekte, ik meer dan een week bezig geweest ben met het spelen van alle spellen die tot dan toe gemaakt waren. Geekspeak.nl neemt geen verantwoording voor eventueel verloren tijd!

4 reacties op “8 ouderwets goede adventure games”

  1. Hi. I am not into games and I cannot understand Dutch but I liked your analysis of “Blogging is Dead” at Dutch Problogger. And your remark “Saying ‘X is dead’ is so last century’ was such a good line, I had to check out its provenance… Keep up the good work!

  2. @Elisabath, thanks for your comment!

  3. If only I could understand dutch! Google translate seems a bit dodgy in places, but its still an interesting read.

  4. Ik dacht dat ik wel thuis was in point and click adventures, maar ik ken ze allemaal niet…Bedankt. Toch even dosbox uit de kast trekken en deze zien te vinden. Mijn favorieten zijn Teen Agent, King’s Quest, de Monkey Island series and The Big Red One.

Plaats een reactie