Anobii vs LibraryThing: welke virtuele boekenplank is het best?

17 februari 2009 om 22:36

Afgelopen november schreef ik een artikel over LibraryThing. Ik was op zoek naar een site die voor boeken doet, wat Last.fm doet voor muziek: een site die je op basis van je leesgedrag nieuwe boeken aanraadt en waar je andere mensen vindt die jouw smaak delen.

LibraryThing is een van de grootste sociale netwerken op het gebied van boeken, maar recent ontdekte ik aNobii. Welke van de twee is nu het beste?

Van LibraryThing naar aNobii

Sinds november had ik in LibraryThing iets meer dan 130 boeken verzameld. Gelukkig heeft LibraryThing (aNobii ook overigens) een prima exportfunctie. Gewapend met een lijst van alle ISBNs van de 130 boeken kon ik met aNobii beginnen.

Het begin ging soepel. De user-interface is mooier en moderner dan die van LibraryThing en een nieuwe account was zo aangemaakt. De importfunctie was snel gevonden. Het is een makkelijker proces dan bij LibraryThing: daar moet je zelf altijd kiezen bij welke online bron LibraryThing moet zoeken welk boek bij welk ISNB hoort, zelfs als LibraryThing het ISBN al kent. Erg vermoeiend als het boek wel bekend is op LibraryThing, maar jij geen bron kan vinden die het heeft.

Bij aNobii gaat dit automatisch. Hier is echter weer het nadeel dat het importproces een stuk langer duurt en de feedback niet compleet is. In eerste instantie werden bijvoorbeeld niet alle 130 boeken gevonden: 88 boeken waren na enige tijd te vinden in mijn profiel, maar de rest niet. Na een tijdje viel me pas op dat ik van aNobii feedback kreeg via privéberichten, iets wat niet meteen duidelijk was: ik zocht de feedback bij de importfunctie zelf.

In het privébericht staat wel netjes een rijtje van de onbekende ISBNs. Nadat ik die de dag erna weer importeerde werd opeens een hoop meer gevonden: blijkbaar blijft aNobii zijn database continue gericht updaten. Ik moest wel zelf de import opnieuw doen om het te ontdekken. Binnen een paar dagen, na nog een aantal updates had ik al mijn boeken binnen.

Nadat mijn boeken vanuit LibraryThing over zijn, heb ik in beide sites nog een paar nieuwe boeken toegevoegd. Beide sites vonden ze meteen, maar aNobii is vooral voor de kleine enkele toevoegingen veel gebruikersvriendelijker.

Conclusie: aNobii is bij het importeren gebruiksvriendelijker, maar heeft een wat gebrekkige feedback. Het importeren heeft bij LibraryThing wat meer voeten in de aarde, maar heeft duidelijkere feedback.

Wat statistieken

Het is lastig het aantal boeken in de twee sites te vergelijken: LibraryThing heeft 36 miljoen boeken, waarvan 4 miljoen unieke werken. aNobii heeft bijna 10 miljoen boeken. Afhankelijk wat aNobii precies met een boek bedoelt hebben ze het dubbele aantal of juist 3 keer zo weinig. Ik ga er vanuit dat ze met boeken beide hetzelfde bedoelen, en LibraryThing het numerieke voordeel heeft.

Hoe is de kwaliteit van de gegevens?

Bij beide sites zit er vervuiling in de gegevens: niet kloppende titels, niet kloppende auteurnamen, noem het maar op. Bij aNobii is de kwaliteit wel duidelijk lager dan bij LibraryThing. Er zijn bij beide sites voor gebruikers genoeg mogelijkheden om foutieve data te corrigeren, maar bij aNobii lijkt het verbeteren niet altijd verwerkt te worden en als het verwerkt wordt gaat daar enige tijd overheen. Ook is het bij aNobii meer werk om verschillende versies van één boek aan elkaar te koppelen.

Sowieso is dat mijn grootste kritiek op aNobii: De site is niet realtime. Je moet met enige regelmaat wachten op het updaten van gegevens. De user-interface is veel mooier en voelt vaak gebruikersvriendelijker dan die van LibraryThing, maar als je lang moet wachten op updates of sommige aanpassingen helemaal niet doorgevoerd worden, is de lol er snel van af.

Hoe zijn de recommendations?

Mijn grootste bezwaar bij LibraryThing was dat de meeste van de recommendations die ik krijg boeken zijn van schrijvers waar ik al veel andere boeken van heb, terwijl ik juist nieuwe schrijvers wil ontdekken. Ik was dan ook blij verrast met de mogelijkheid van aNobii om mij al bekende schrijvers te filteren uit de recommendations. Helaas liep ik daar meteen weer tegen mijn grootste bezwaar tegen aNobii: sinds ik die filter heb aangezet heb ik nog een aantal boeken toegevoegd, maar zijn mijn recommendations niet meer aangepast.

Het zijn er ook een stuk minder dan bij LibraryThing. Daar heb ik op basis van mijn boeken meer dan 400 boeken op mijn aanraderslijst, bij aNobii in totaal 30. Van de 30 zijn er meer dan 20 van schrijvers die ik al ken, ondanks het aanzetten van het filter.

Van beide sites ben ik van de recommendations nog niet bijster onder de indruk. Die van LibraryThing beginnen wel beter te worden, maar ik mis daar een filter voor al bekende schrijvers. Bij aNobii vind ik de recommendations erg karig, updaten ze niet vaak en kan ik ze niet weigeren.

Conclusie

Gelukkig is nu mijn collectie in beide sites staat het bijhouden van mijn boekenplank prima te doen. Dus ik hoef voorlopig nog niet te kiezen. Moest ik echter nu per se de knoop doorhakken, wint LibraryThing op punten. LibraryThing is wel niet zo mooi en modern als aNobii, maar tot nu toe wel completer.

Uiterlijk is natuurlijk erg belangrijk, maar als de achterliggende techniek tegenvalt heb je er niks aan.

Met welke van deze twee sites heb jij ervaringen en voor welke kies jij?

4 reacties op “Anobii vs LibraryThing: welke virtuele boekenplank is het best?”

  1. Bedankt voor dit vergelijk. Dan houd ik het voorlopig toch ook maar bij LT :-)

  2. […] dieper nadenken bedenk ik me dan dat ik ook profielen hebben op specifieke sociale netwerksites als aNobii en LibraryThing (beide over boeken). Voor mijn blogs ben ik dan ook nog lid van MyBlogLog en […]

  3. Er zijn naast Librarything en aNobii ook nog Goodreads en Shelfari om uit te proberen!

  4. Om heel eerlijk te zijn, vind ik geen van beide echt fijne applicaties om mee te werken. Ook Shelfari heb ik al enige tijd geprobeert, maar ook die bevalt me niet.

Plaats een reactie