Blogburnout

27 december 2009 om 14:48

Blogburnout. Kent u die uitdrukking?

Mensen die deze blog in hun Google Reader volgen zullen wel raar opgekeken hebben afgelopen week. ‘GeekSpeak.nl’, had ik dat ook in mijn Reader? Er zat tenslotte 9 maanden tussen het vorige artikel en het artikel daarvoor.
Van zo’n 1 à 2 artikelen per week ging het in één keer naar maanden zonder. Hoe kwam dat zo?

Tja, laten we het maar een tijdelijke burnout noemen.

Een van de redenen was het dwangmatig naar statistieken kijken: Google Analytics, FeedBurner, MyBlogLog, 103bees, Technorati, AdSense en ga zo maar door. Als ik de tijd die ik in het bekijken van statistieken kijken gestoken had in artikelen schrijven, had ik allang al een van de meest bezochte blogs van Nederland. Door zo bezig te zijn met welke content en artikelen goed scoorden in plaats van te schrijven over waar ik op dat moment over wìlde schrijven, heb ik mezelf een deel van de lol van het bloggen ontnomen.

Als ik even geen inspiratie had, dwong ik mezelf toch een artikel te schrijven, om maar te zorgen dat er weer wat nieuws op de blog kwam om weer meer bezoekers te krijgen. Ook niet echt bevoordelijk voor het schrijfplezier.

Anti-blogburnout Tips

Aan de hand van mijn ervaringen kom ik tot de volgende tips voor mede-bloggers:

 • Check je statistieken niet te vaak. Doe het op een vast moment op de dag, of zelfs 1 keer per week, en hou je er verder niet teveel mee bezig.
 • Artikelen schrijven die goed scoren en bezoekers trekken zijn nuttig, maar schrijf ook vooral over dingen die je zelf interessant en leuk vindt. Grote kans dat als je iets zelf leuk vindt, je er ook een stuk boeiender over schrijft.
 • Schrijf geen zinloze vulartikelen om maar weer een artikel te kunnen publiceren: mensen lezen liever minder vaak interessantere artikelen, dan vaak korte, saaie artikelen. Om te schrijven is het ook weinig inspirerend.

Heb je ook ervaringen met blogburnout, of heb je tips die jou er succesvol van afgeholpen hebben? Plaats een reactie!

4 reacties op “Blogburnout”

 1. Ach, interessant ? Een blog schrijf je alleen voor jezelf. Ter ontlasting van mensen met wie je dagelijks praat. Die hoeven je gezeik dan niet aan te horen, je schrijft het van je af. En mensen lezen alleen iets als er ‘tieten’ of ‘Yolanthe’ in voorkomt. Om toch aandacht te krijgen voor de uitwerpselen van een verwrongen geest, moet je gewoon een van deze ‘zoektermen’ in je verhaaltje opnemen.

 2. En dankzij jouw reactie staan die zoektermen nu op de pagina!

  Dank! ;)

 3. Groot voordeel van alleen Google Analytics gebruiken is dat die stats niet te vaak worden bijgewerkt.

  Ik denk dat je ook alleen over iets moet schrijven als je ergens over wil schrijven. Je hoofd moet er wel naar staan. Ik merk bij mezelf dat als ik “moet” schrijven er toch nooit iets fatsoenlijks uitkomt. Aan de andere kant als ik helemaal vol ben van een onderwerp wordt het altijd veel te lang. Dilemma’s, dilemma’s…

 4. Ondertussen is eerstkoffie.org er een jaartje ! Nog geen burn-out. Wel veel koffie. Breekpunt: eerstkoffie één jaar !

Plaats een reactie