Bloggen in Nederlands of Engels?

23 december 2008 om 23:32

Als je als Nederlander (of Vlaming) begint met een blog is een van de keuzes die je moet maken of je in het Nederlands of Engels gaat bloggen. Kortom: kies je voor een (bi)nationaal of voor een internationaal publiek.

Ik zelf blog op GeekSpeak.nl in het Nederlands, maar ik blog op mijn andere blog juist in het Engels. Beide keuzes hebben hun eigen voordelen.

Engels

Het belangrijkste voordeel voor bloggen in het Engels is het grotere (potentiële) publiek. Er zijn nu eenmaal meer mensen die het Engels beheersen dan die het Nederlands beheersen.

Nederlands

Het belangrijkste voordeel van bloggen in het Nederlands is dat het makkelijker is om in je eigen taal te schrijven. Er zullen genoeg mensen zijn die vinden dat hun Engels prima is, ik zelf ben ook redelijk tevreden over mijn Engels taalkennis, maar toch, tegen native speakers kun je niet op. Mijn ervaring is dat doordat mijn Nederlandse woordenschat veel groter is, ik makkelijker en beter schrijf in het Nederlands: hoe goed mijn Engels ook is.

Een ding wat ik ook merk is dat ik veel meer commentaar krijg op mijn Nederlandstalige blog, dan op mijn Engelstalige. Hier heb ik tot nu toe gemiddeld meer dan 3 reacties per artikel, op mijn Engelstalige blog heb ik net aan 1 reactie per artikel. Dat kan natuurlijk ook komen door het verschil in onderwerp en doelgroep, als iemand anders hier andere ervaringen mee heeft, hoor ik het graag!
Doordat ik hier meer commentaar krijg, raak ik ook gemotiveerder voor deze blog.

Doelgroep/Onderwerp

Naast de voordelen zijn er nog twee belangrijke zaken die bepalen of Engels of Nederlands een beter keuze is: je doelgroep en je onderwerp. Als je over puur lokale zaken schrijft, ben je gek als je het in het Engels gaat doen. Schrijf je over een onderwerp dat in Nederland maar een handje vol mensen aanspreekt, maar wereldwijd een enorme schare geïnteresseerden heeft, is de keuze voor Engels snel gemaakt.
Niet voor elke doelgroep of onderwerp is de keuze echter zo voor de hand liggend. Als je doelgroep genoeg mensen in Nederland bevat om een redelijk groot publiek te bereiken, onderzoek dan bijvoorbeeld wat de grootste sites zijn over hetzelfde onderwerp in de verschillende talen. Als er wel al een grote Engels site over is, maar geen Nederlandse is er een mooi gat om te vullen.

Zaken om rekening mee te houden

Google lokaliseert zijn zoekresultaten. Als je een .nl domein hebt, kun je wel in het Engels bloggen, maar je zal vooral in de zoekresultaten van Nederlandse zoekers belanden. Hoe bekender je site wordt en hoe meer je gelinkt wordt vanaf buitenlandse sites, hoe minder dit effect zal worden, maar zeker in het begin is het iets om rekening mee te houden.

Als je vanaf het begin kiest om in het Engels te bloggen, is het dus verstandig om een .com of .org domein te nemen. Voor deze sites is het mogelijk om in de Webmaster tools van Google bij je instellingen de geografische regio in te stellen.

Wat zijn jouw redenen om voor Nederlands of Engels te kiezen?

Plaats een reactie