Bloggen in Nederlands of Engels?

23 december 2008 om 23:32

Als je als Nederlander (of Vlaming) begint met een blog is een van de keuzes die je moet maken of je in het Nederlands of Engels gaat bloggen. Kortom: kies je voor een (bi)nationaal of voor een internationaal publiek.

Ik zelf blog op GeekSpeak.nl in het Nederlands, maar ik blog op mijn andere blog juist in het Engels. Beide keuzes hebben hun eigen voordelen.

Engels

Het belangrijkste voordeel voor bloggen in het Engels is het grotere (potentiële) publiek. Er zijn nu eenmaal meer mensen die het Engels beheersen dan die het Nederlands beheersen.

Nederlands

Het belangrijkste voordeel van bloggen in het Nederlands is dat het makkelijker is om in je eigen taal te schrijven. Er zullen genoeg mensen zijn die vinden dat hun Engels prima is, ik zelf ben ook redelijk tevreden over mijn Engels taalkennis, maar toch, tegen native speakers kun je niet op. Mijn ervaring is dat doordat mijn Nederlandse woordenschat veel groter is, ik makkelijker en beter schrijf in het Nederlands: hoe goed mijn Engels ook is.

Een ding wat ik ook merk is dat ik veel meer commentaar krijg op mijn Nederlandstalige blog, dan op mijn Engelstalige. Hier heb ik tot nu toe gemiddeld meer dan 3 reacties per artikel, op mijn Engelstalige blog heb ik net aan 1 reactie per artikel. Dat kan natuurlijk ook komen door het verschil in onderwerp en doelgroep, als iemand anders hier andere ervaringen mee heeft, hoor ik het graag!
Doordat ik hier meer commentaar krijg, raak ik ook gemotiveerder voor deze blog.

Doelgroep/Onderwerp

Naast de voordelen zijn er nog twee belangrijke zaken die bepalen of Engels of Nederlands een beter keuze is: je doelgroep en je onderwerp. Als je over puur lokale zaken schrijft, ben je gek als je het in het Engels gaat doen. Schrijf je over een onderwerp dat in Nederland maar een handje vol mensen aanspreekt, maar wereldwijd een enorme schare geïnteresseerden heeft, is de keuze voor Engels snel gemaakt.
Niet voor elke doelgroep of onderwerp is de keuze echter zo voor de hand liggend. Als je doelgroep genoeg mensen in Nederland bevat om een redelijk groot publiek te bereiken, onderzoek dan bijvoorbeeld wat de grootste sites zijn over hetzelfde onderwerp in de verschillende talen. Als er wel al een grote Engels site over is, maar geen Nederlandse is er een mooi gat om te vullen.

Zaken om rekening mee te houden

Google lokaliseert zijn zoekresultaten. Als je een .nl domein hebt, kun je wel in het Engels bloggen, maar je zal vooral in de zoekresultaten van Nederlandse zoekers belanden. Hoe bekender je site wordt en hoe meer je gelinkt wordt vanaf buitenlandse sites, hoe minder dit effect zal worden, maar zeker in het begin is het iets om rekening mee te houden.

Als je vanaf het begin kiest om in het Engels te bloggen, is het dus verstandig om een .com of .org domein te nemen. Voor deze sites is het mogelijk om in de Webmaster tools van Google bij je instellingen de geografische regio in te stellen.

Wat zijn jouw redenen om voor Nederlands of Engels te kiezen?

13 reacties op “Bloggen in Nederlands of Engels?”

 1. Leuk stukje dat goed tot nadenken aanzet! Er is nog een goed alternatief. Niets staat iemand in de weg om in het Engels EN het Nederlands te bloggen, of nog in een andere taal erbij, zoals iemand doet die ik ken en Chinees als moedertaal geeft.

  Een reden voor het Nedrlands is de toegankelijkheid voor Nederlands publiek, en ik merk dat het schrijven van een stukje in het Nederlands me toch sneller afgaat, hoewel men natuurlijk altijd andere talen beterkan leren beheersen.

  Bloggen in een andere taal natuurlijk om eventueel een groter publiek te trekken.

  Tip: vergeet ook de zoekmachine Technorati niet, die neemt heel snel anderstalige blogs op.

  Als bijzonder handig woordenboekje kan ik de Babel Fish op het internet aanraden, hoewel er bijzonder kromme vertalingen kunnen ontstaan wanneer men er citaten in stopt.

 2. Dit is zeker iets om goed af te wegen. Blog je voor je plezier en kan het je niet veel schelen of er überhaupt wel mensen op je blog komen, dan kan je rustig in het Nederlands bloggen.

  Maar wil je echt iets maken van je blog, dan kan je bijna niet anders dan in het Engels schrijven. Ben je hier niet goed in? Leer het, want je kan er niet omheen.

 3. Leuk stukje! Een andere reden om specifiek voor het Nederlands te kiezen kan zijn dat de Engelse lezer niet geïnteresseerd is in de onderwerpen waar je over schrijft, bijvoorbeeld over boeken die alleen in Nederland uitgegeven worden.
  (je noemt dit al onder lokale zaken)

 4. Ik heb ook heel lang zitten twijfelen of ik nu in het engels of in het nederlands ga schrijven. Maar uiteindelijk toch voor nederlands omdat ik dat beter beheers en het gewoon meer zekerheid geeft.

 5. Als je tijd teveel hebt, kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je posts in zowel Engels als Nederlands te schrijven, en twee blogs bij te houden. :)

 6. Haha Jimmy

  Nee ik kom al amper aan tijd voor de nederlandse versie. Daar zit nu al 3 man op :P. Maar misschien in de toekomst dat ik het doe. Eerst even kijken of ik met de nederlandse versie wat kan verdienen.

 7. ik heb een translator plugin pas geinstalleerd en nu kan men mijn blog in verschillende talen lezen

 8. Met mijn blog http://www.knappers.nl schrijf ik in het Nederlands, echter voor http://www.blogpower.nl ben ik nog aan het twijfelen.
  Iemand tips hiervoor, zie laatste url voor thema.
  Ik Google nog even verder :)
  Merci, John

 9. ik heb realplair daar zet ik filmtje op maar ik kan geen engels. hoe krijg ik dat in het nederelans

 10. Nederlandse blogs zullen ook sneller hoger scoren in google dan anderstalige. Een klein publiek kan dus ook zijn voordelen hebben.

 11. […] een eerder artikel ben ik al ingegaan op de redenen die je zou kunnen hebben om in het Nederlands of Engels te […]

 12. Ondanks dat ik vertaler ben, blog ik toch uitsluitend in het Nederlands. Het punt met bloggen in het Engels is dat je wel mogelijk een groter bereik hebt, maar wel ook veel meer concurrentie, mensen die over hetzelfde onderwerp schrijven, waardoor je dus risico loopt om juist minder bezoekers te trekken.

  Nederland heeft een klein bereik, maar weinig goed onderhouden, actieve blogs, dus dan val je makkelijker op.

 13. Uiteindelijk geeft unieke, aansprekende, vermakelijke content de doorslag. Dus als je geen uitmuntend Engels beheerst zou ik het persoonlijk bij Nederlands houden

Plaats een reactie