Design 101: Fonts & Lettertypes

2 februari 2009 om 22:16

Als je bezig bent met grafisch of webdesign, wil je natuurlijk niet altijd alleen maar Arial en Times New Roman gebruiken. Maar waar vind je de mooiste en hipste fonts? Welke fonts kun je veilig gebruiken zodat ze in elke browser en op elke computer goed getoond worden?

Dit artikel geeft je overzicht van een aantal van de handigste fonts & lettertype tools en sites.

Handige font tools

Flipping Typical kijkt welke (vaak gebruikte) fonts je op je pc hebt en toont een aanpasbare tekst in een flink aantal fonts tegelijk. Erg handig als je snel wilt zien in welke richting je het moet zoeken. Voordeel: een hoop van de standaard getoonde fonts zijn veilig om te gebruiken op het web.

Nieuwsgierig welk font iemand gebruikt heeft? Upload een plaatje waarop het font gebruikt wordt op bij What The Font en je krijgt meteen suggesties welk font het zou kunnen zijn.

Welke fonts zijn er eigenlijk beschikbaar voor teksten op het web? Een mooi overzicht vind je op de Web Fonts Test Suite.

Font sites

In je arsenaal heb je zeker een aantal sites nodig waar je (gratis) fonts en lettertypes kan downloaden, zoals dafont.com, FontSpace en Urban Fonts.

Hou daarnaast ook blogs als Smashing Magazine in de gaten. Bovenstaand font is een van de vele (gratis) fonts die ze de afgelopen tijd hebben gepubliceerd.

Een site waar ik recent veel coole fonts heb gevonden is deviantART, een site waar designers en kunstenaars hun portfolio online kunnen plaatsen. Er zijn veel tekeningen en digitale art, maar ook fonts, web design mock ups, stock art en vele andere handige en mooie dingen te vinden.

En verder…

Niet genoeg aan de bovenstaande tools en sites?
Smashing Magazine to the rescue: 50 Useful Design Tools For Beautiful Web Typography.

Weet jij sites of tools die je veel gebruikt, maar die missen in het overzicht? Plaats een reactie!

5 reacties op “Design 101: Fonts & Lettertypes”

  1. Mooie lijst

  2. […] In een eerder artikel in deze serie vind je een aantal van de handigste fonts & lettertype tools en sites: Design 101: Fonts & Lettertypes. […]

  3. http://lettertype.net is ook een erg handige (nederlandstalige) website voor gratis lettertypes.

  4. Om ook rekening mee te houden: Tiimes Roman verbruikt minder toner of inkt dan Arial en is daarmee 27% goedkoper. Zie artikel: http://www.docufacts.nl/4246/kostenbesparende-huisstijl-times-roman-27-goedkoper-dan-arial/

  5. […] twee eerdere artikelen heb ik het al gehad over fonts & lettertypes en de beste logo tutorials en resources. Na het schrijven van die artikelen ben ik nog meer nuttige […]

Plaats een reactie