Eerbetoon aan de Nederlandse geek: Mark Hoekstra

19 januari 2009 om 21:16

Mark HoekstraDit gastartikel over Mark Hoekstra is geschreven door Norman van ND Media (ook te vinden op Twitter: @internetry). Ook geïnteresseerd in het schrijven van een gastartikel?

Mark Hoekstra is een van Nederlands bekendste geeks. Hij was een hacker, een knutselaar, een techblogger, kortom, een echte creatieve nerd.
Dit artikel is niet zozeer een samenvatting van zijn leven, want dat is een onmogelijke klus voor één artikel. Het moet eerder gezien worden als een korte inleiding in zijn geeky wereld. Om meer te weten te komen word je sterk aangeraden om zijn artikelen op Geektechnique te lezen.

Mark Hoekstra

Hij woonde samen met zijn kat, Bates, in Groningen. Omringd door zijn grote liefdes, oude hardware, maakte hij hier de meest bizarre constructies en dat bleef niet onopgemerkt. Zo werd hij enkele malen ‘slashdotted‘ met bijvoorbeeld zijn Encrypted fileserver met bittorrent interface en iPod HDD vervanging door Flash memory.

Een greep uit zijn projecten

De gifgroene iBook
Dat het niet altijd zonder slag of stoot ging blijkt wel uit dit project. Het idee was oorspronkelijk om een gouden iBook te maken, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor groen.
De verf begon echter te scheuren tijdens het drogen, maar door tijdsdruk voor een event moest de iBook weer in elkaar gezet worden. Het resultaat was anders dan verwacht, maar desondanks erg gaaf en opvallend.

Lees het complete verslag op Geektechnique »

iPod oplader voor de fiets

Geïntrigeerd door de gedachte om nog langer onderweg te genieten van zijn iPod mini begon Mark manieren te bedenken om de batterij van voeding te voorzien (‘the human way’ zoals hij het zelf noemde). Het eerste idee was om een knijpkat om te bouwen en te koppelen aan de iPod. De resultaten vielen echter tegen en vandaar dat hij besloot om zijn dynamo van zijn fiets te gebruiken. Een omgebouwde ADB muis (je leest het goed) diende als charger en in combinatie met een aangepaste fiets bleek het inderdaad te werken!

Lees het complete verslag op Geektechnique »

Adieu!

Uiteraard zijn er nog meer projecten zoals zijn SGI, zijn slurpr, onderwater webcam en nog veel veel meer. Neem op een vrije zondagmiddag eens de tijd om zijn website te bekijken en sta versteld van zijn wereld.
Wij zullen Mark en zijn creatieve geeky oplossingen missen. Hij werd 34 jaar oud.

6 reacties op “Eerbetoon aan de Nederlandse geek: Mark Hoekstra”

 1. […] weekend schreef ik een gastartikel voor Geekspeak. Deze blog bespreekt zoals de naam zegt geeky onderwerpen. Het was voor het eerst […]

 2. Best creatief, die man

 3. Zeker een creatieve geek. Maar is een eerbetoon niet ietwat overdreven, nu al?

 4. @Michel

  Wat zou er nog moeten gebeuren om het woord ‘eerbetoon’ te gebruiken volgens jou? :)

 5. Hij moet nog veel meer moois maken :D

  Niet teveel eren. Straks gaat ie op z’n luie gat zitten ;)

 6. @Michel, ik vrees dat je de laatste zin van het artikel hebt gemist.

  Mark is helaas op veel te jonge leeftijd overleden.

Plaats een reactie