LibraryThing.com: Last.fm voor boeken

17 november 2008 om 22:26

Dankzij mijn Last.fm account heb ik al menig goede band ontdekt. Naast muziek is ook lezen een van mijn grote hobby’s, vandaar dat ik al een tijdje op zoek was naar een Last.fm voor boeken: een site waar ik kan bijhouden welke boeken ik heb en die mij op basis daarvan goede recommendations

Van de sites die ik na wat googlen gevonden had, lijkt LibraryThing tot nu toe nog het beste te werken. Na het invoeren van een deel van mijn collectie kwamen de eerste recommendations al snel te komen.

The good

LibraryThing heeft veel leden, iets dat voor elke sociaal netwerk van levensbelang is. Ten tijde van het schrijven van dit artikel zijn er 550.979 leden die 33.378.422 boeken hebben toegevoegd (waarvan 3.792.392 ook daadwerkelijke unieke boeken zijn).

Een lastig probleem wat je met boeken hebt is het feit dat een boek meerdere edities kan hebben: herdukken, vertalingen. etc. Dit is opgelost door de database te verdelen in ‘works’, de unieke werken waarvan er ideaal één per boek is en ‘books’, alle edities en vertalingen van het boek. Zo kan je de smaak van iemand die alles in het Engels leest en iemand die dezelfde boeken in de Nederlandse vertaling leest toch naast elkaar leggen.

Naast het bijhouden van je collectie zijn er ook de standaard features van sociale netwerken: je kunt alle boeken in je collectie recenseren, je kunt ze taggen en je kunt andere gebruikers aan je vrienden toevoegen.

The bad

Het toevoegen van boeken is helaas wel een monnikenwerk. In plaats van even te zoeken op een boek en het met één klik toevoegen zijn er wat extra stappen nodig. LibraryThing haalt zijn gegevens van andere partijen als Amazon, de Library of Congress, maar ook bijvoorbeeld de Vlaamse Centrale Catalogus. Je zoekt op de schrijver of titel binnen de door jouw geselecteerde bron en dan is het hopen dat jouw boek in die bron voorkomt in de editie die jij hebt.
Er is wel een importeerfunctie waarin je direct ISBNs kan invoeren, maar ook daar moet je een externe bron kiezen die het boek met die ISBN in zijn bestand heeft staan.

Waarom je niet gewoon binnen het bestand van LibraryThing zelf kan zoeken is me een raadsel. Zelfs als je op de pagina van een specifiek werk bent, kun je nog die editie niet toevoegen. Raar.

Ook erg jammer is het feit dat je met een gratis account niet meer dan 200 boeken kan toevoegen. Inmiddels heb ik 128 instaan en ik ben er nog niet helemaal uit of het de moeite waard is om er voor te betalen.

The ugly

Tja, dit kopje zegt het al: de site is lelijk. Een gedateerd design met een lelijk logo en nog lelijkere kleuren. Ik kan over het algemeen vinden wat ik zoek, maar de meeste pagina’s staan wel vol met lijstjes en informatie. Een goede dosis usability en design zou er wel overheen mogen gaan.

Hoe zijn de recommendations?

Het belangrijkste: hoe zijn de recommendations nou eigenlijk? Ok, maar niet denderend.

Momenteel worden mij bijna 400 boeken aangeraden. Je kunt je recommendations sorteren op relevantie. De boeken die dan boven aan eindingen zijn vooral boeken van schrijvers waar ik al meerdere boeken van heb, terwijl ik vooral hoopte nieuwe schrijvers te ontdekken. Er zijn heel weinig recommendations bij die gebaseert worden op meer dan één schrijver uit mijn collectie.

Conclusie

Van de sociale netwerken op het gebied van boeken was dit de meest gebruikte. Het niveau Last.fm wordt niet gehaald, maar er is, zeker door het flinke aantal gebruikers, een enorme potentie.

Ik hoop vooral dat de recommendations beter worden voor ik aan het ‘gratis’ maxiumum van 200 boeken zit. Als iemand me iets kan aanraden op basis van mijn collectie hou ik me natuurlijk zeker aanbevolen.

Tips voor andere social networks op het gebied van boeken zijn ook welkom.

4 reacties op “LibraryThing.com: Last.fm voor boeken”

  1. Het grote voordeel van Last.FM is natuurlijk de applicatie waarmee live gekeken wordt wat je luistert.

    Uit je artikel wordt duidelijk dat het toevoegen van boeken niet echt handig gaat (zoeken op de bronsite? Komop zeg..) Dat is toch echt wel de spil van de website. Daarmee wordt het gemaakt of gekraakt eigenlijk…

    Ik zoek trouwens ook nog een goede Last.FM voor films… enig idee?

  2. Wat dan weer het verschil is met Last.fm is natuurlijk de snelheid van luisteren tov lezen.

    Als je een boek per maand koopt en die in moet voeren valt het wel bij te houden.

  3. […] november schreef ik een artikel over LibraryThing. Ik was op zoek naar een site die voor boeken doet, wat Last.fm doet voor muziek: een site die je […]

  4. […] bedenk ik me dan dat ik ook profielen hebben op specifieke sociale netwerksites als aNobii en LibraryThing (beide over boeken). Voor mijn blogs ben ik dan ook nog lid van MyBlogLog en […]

Plaats een reactie