TV-series voor geeks

27 november 2011 om 22:11

Met de Big Bang Theory is iedereen inmiddels wel bekend. De serie over 2 nerds en hun vrienden is een groot succes. Er zijn echter nog meer series over geeks, waarvan er een aantal misschien wel leuker of beter zijn dan the Big Bang Theory.

Spaced

Voordat Simon Pegg (Scotty in de laatste Star Trek film) & Nick Frost in de films Shaun of the Dead en Hot Fuzz speelden, zaten ze samen in de serie Spaced.
De serie gaat over 2 twintigers, Tim (Simon Pegg) en Daisy, die allebei zonder woonruimte zitten en om een kamer in het noorden van London te krijgen net doen alsof ze een stel zijn. Tot zover klinkt het nog als redelijk standaard sit-com materiaal, maar dat valt in de praktijk enorm mee. Tim en zijn beste vriend Mike (Nick Frost) zijn enorme film- en comicfans en hebben soms moeite fictie en werkelijkheid te scheiden. De serie zit vol met popculture referenties, surrealistische fragmenten en vooral veel humor.

Er zijn 2 seizoenen (seizoen 1 en seizoen 2), maar in vergelijking met Amerikaanse series zijn de seizoenen een stuk korter, dus er zijn in totaal helaas maar 14 afleveringen gemaakt.

Freaks & Geeks

De volgende 2 series komen uit de koker van producer en regisseur Judd Apatow. Hij is nu bekend van films als Knocked Up, Anchorman en The 40-Year-Old Virgin, maar voor hij in Hollywood aan de slag ging, heeft hij verschillende tv-series geproduceerd.

De eerste serie uit 1999-2000 was Freaks and Geeks. De serie die het leven van een aantal tieners op een middelbare school in de jaren ’80 beschrijft, focust vooral op de nerds (de geeks) en op de alternatieve leerlingen (de freaks).

Een aantal bekenden gezichten uit Judd Apatow films zoals Seth Rogen, James Franco en Jason Segel (How I Met Your Mother) begonnen in deze serie. Als iemand die bij de “alto’s” hoorde op de middelbare school, heb ik niet vaak een serie gezien die zo intelligent en realistisch het leven van middelbare scholieren toont. Ouders die je niet snappen, erbij willen horen terwijl je ‘anders’ bent en dat allemaal met humor en zonder teveel cliches. Wat ook hielp: in tegenstelling tot de meeste series over highschool leerlingen, zagen deze acteurs er ook echt uit alsof ze de middelbare school-leeftijd hadden.

Een van de hoogtepunten: de aflevering waarin een van de freaks, de coole Daniel, meedoet met de Dungeons & Dragons sessie van de geeks en het stiekem toch wel leuk vindt.

Hoewel de serie een echte cult-status heeft en diverse awards gewonnen heeft, is het helaas na slechts 1 seizoen al van de buis gehaald en zijn er maar 18 afleveringen. Volgens sommige critici van NBC werd de serie gecancelled voordat de serie echt een kans gekregen had. Het werd op slechte tijden uitgezonden en er werd weinig promotie voor gemaakt. Echt zonde!

Undeclared

Na het stopzetten van Freaks & Geeks, kwam Judd Apotow in 2001 terug met Undeclared. Dit keer een serie over beginnende studenten. Een aantal bekende gezichten uit Freaks & Geeks kwamen terug in deze serie.

Helaas weer maar 1 seizoen met in totaal 17 afleveringen. Deze serie was waarschijnlijk net iets te eerlijk over het studentenleven en net iets te intelligent voor het Amerikaanse publiek. Minder goed dan Freaks & Geeks, maar prima afkick-materiaal.

The IT crowd

Van Engelse bodem komt dan nog een serie die iedereen die zijn ouders of vrienden wel eens heeft moeten helpen met een computerprobleem meteen zal aanspreken: The IT-Crowd.

In de kelder van een grote multinational zit de IT-afdeling verstopt: 2 nerds, Moss en Roy, en hun a-technische manager Jen. Hoewel zij waarschijnlijk het bedrijf (waarvan eigenlijk niemand weet wat het doet) draaiend houden, krijgen ze natuurlijk weinig erkenning. Een van de leukste Engelse series van het moment en verplichte kost voor iedereen die op een IT-afdeling werkt, of er ooit mee te maken heeft gehad.

Gelukkig nog een serie die wel wat langer bestaan heeft. In totaal 4 seizoenen, maar ja, dat zijn dan weer Engelse seizoenen, dus in totaal nog maar 24 afleveringen.

Welke series vind jij verplichte kost voor elke zichzelf respecterende geek?

Plaats een reactie